Hayatımı Değiştiren Süreç: EVS Gönüllüsü Olmak ve Avrupa Gönüllü Hizmeti - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Çarşamba, Eylül 21, 2016

Hayatımı Değiştiren Süreç: EVS Gönüllüsü Olmak ve Avrupa Gönüllü Hizmeti


Türkiye'de yaşıyorken, turistik amaçla gerçekleştirmiş olduğum küçük seyahatlerim ve oldukça büyük bir Balkan seyahati gerçekleştirme fırsatım olmuştu. Fakat hayatımı değiştiren asıl büyük değişiklik EVS Gönüllüsü olarak, European Voluntary Service aracılığı ile 1 Yıllığına Budapeşte, Macaristan'a gitmem ile başlamıştı. Size öyle laf olsun diye yazmıyorum bunları. Gerçekten de hayatımda öyle büyük değişiklikler oldu ki, 3 sene önce birisi bana bu yaptıklarımı yapacağımı ve içinde bulunduğum durumu yaşayacağımı anlatsa: "tamam dostum sen konuşmaya devam et, ben bir çay koyup geliyorum" derdim. Şimdi ise Viyana'da çay demliyor, yakın zamanda taşınacağım bir başka ülkede (sürpriiiz!) kolaylıkla bir çaydanlık bulamazsam diye, çaydanlığımı dahi yanımda oradan oraya götürmeyi planlıyorum :)


EVS - AGH Nedir?


evs agh macaristan gezenti adam
Gezenti Adam EVS Training- Arkamda En Az 10'dan Fazla Milletten İnsan Var
İngilizce; EVS - European Voluntary Service, Türkçe olarak ise AGH - Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak adlandırılan bu servis, Avrupa Birliği üye ve aday ülkeleri arasında gerçekleştirilmekte olan bir Avrupa Birliği Projesidir. Bu proje ile 18-30 yaş arasındaki herhangi bir genç, Avrupa içerisinde bulunan herhangi bir ülkeye giderek, asgari yaşam şartları AB fonundan karşılanacak şekilde (birazdan detaylı geliyor) 2 ila 12 ay süre boyunca "Gönüllü" olarak, haftada en fazla 35 saat çalışabiliyor.

Projenize bağlı olarak; çeşitli yardım kuruluşlarında, dernek veya vakıflarda, belediyelerde, gençlik merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, kimsesizler yurdunda, kreşlerde, medya birimlerinde, üniversitelerde, okullarda... ve buna benzer bir çok yerde "Gönüllü" olarak çalışabilme imkanına sahip oluyorsunuz.


Ayrıca "Erasmus+" çatısı altında yer alıyor. Ama o ilk aklınıza gelen öğrenci değişim programı Erasmus ile alakası yok.


EVS Şartları Nelerdir?


- 18 ila 30 yaş arasında olmak: Gayet açık sanıyorum. Gördüğüm kadarıyla 18 yaşından gün almak bile yetiyor, en azından daha liseyi bitirmeden kopup gelmiş Fransız ev arkadaşım için öyleydi. :)

- Programa kabul edilen ülkelerden birinin vatandaşı olmak: Şanslıyız ki Türkiye bu oluşuma dahil.

- Daha önce programdan yararlanmamış olmak: Gayet net fakat aşağıdaki maddeye ait olan ipucunda bir istisnai durumdan da bahsedeceğim.

- En az 2 ay, en çok 12 ay: Oldukça açık. 2 aydan kısa, 1 yıldan da uzun gidemiyorsunuz. Hayatınız boyunca yalnızca bir kere yararlanma şansınız var. 

İpucu: Yalnız burada bir istisna mevcut; 2 aylık bir projeye gidip, sonrasında tüm başvuru sürecini en baştan gerçekleştirerek, başka bir ülkede 10 aya kadar olan başka bir proje ile 1 yılınızı tamamlayabiliyorsunuz. Yani, toplamda 1 Kısa dönem (2 Ay) ve 1 uzun dönem proje yapma hakkınız var. Fakat uzun dönem bir proje yaptıktan sonra, kısa dönem şansınızı da kaybetmiş oluyorsunuz.

- En azından temel düzeyde İngilizce bilmek: Bu EVS'in değil, benim eklediğim bir madde. İletişim kurabilecek seviyede bir İngilizce'niz olmaması başvuru sürecinde sizi oldukça sıkıntıya sokar. Bir şekilde proje bulmanız ve gidebilmeniz durumunda ise, gittiğiniz ülkede iletişim kuramayacağınız için çok zor zamanlar geçirebilir, pişman olup geri dönebilirsiniz. 

Gerçek kesit: Bunun bir örneğini Budapeşte'de gözlerimle görmüştüm. İngilizce bilmeyen bir kız arkadaşımız kurumunda bazı sıkıntılar yaşıyor fakat bunu onlarla paylaşamıyordu bile. Bir internet ilanı ile yardımlarına koşmuş, Türkçe-İngilizce-Macarca(bu az:) çevirmenlik görevi üstlenmiştim. Ne kadar uğraşılsa da, kurumun da biraz sorunlu olmasıyla birlikte, iki tarafta en fazla bir kaç hafta daha dayanabildi, arkadaşımızda en sonunda projeyi bırakıp, koşa koşa Türkiye'ye geri dönmüştü.

EVS Nasıl Yapılır? :)

Gezenti Adam Evs AGH Erasmus+
Gezenti Adam EVS - Erasmus+
Öncelikle bir kaç tanım yapalım ki daha anlaşılabilir olsun.

Gönderen Kuruluş: Bu kurumlar, sizin Türkiye ayağınızdaki işlerinizi halletmenize yardımcı olacak olan kurumlardır. Burada çalışmayacaksınız fakat bu kurumun, host kuruluşunuz ile anlaşması ve bazı evrak işlemlerini halletmesi gerekiyor.

Buradan, Türkiye'de bulunan tüm yetkili Gönderen Kuruluşların listesine ulaşabilirsiniz.

Koordinatör Kuruluş: Bu kurumlar, adından da belli olduğu üzere koordinasyonu sağlıyor ya da proje yazıp gönüllü toplayıp çeşitli işlemleri halledebiliyor. Genellikle gönderen kurumlar aynı zamanda koordinatör kuruluşta oluyor. Bu nedenle, koordinatör kuruluş bulmak için, gönüllü olarak ekstra bir çaba sarfetmeniz gerekeceğini düşünmüyorum.

Ev Sahibi / Host Kuruluş: Bu kurum ya da kuruluşlar ise, gideceğiniz ülkede size ev sahipliği yapacak olan / gönüllülük faaliyetlerinizi yürüteceğiniz kuruluşlara deniyor.
Buradan, Avrupa'da bulunan bütün yetkili Ev Sahibi Kuruluşların listesine ulaşabilirsiniz.

Gönüllü: Bu bir insan oluyor, şaka yapmıyorum. Bu fırsat, insani duygulara sahip "Gönüllü" kavramını bilen insanlara daha uygun. Bu yazdıklarımı pek umursamayıp, sadece yurtdışına çıkış aracı olarak kullanan bir çok insan sonrasında genellikle ya mutsuz oluyor ya da projesini yarıda kesip, hayalleri yerle bir olmuş şekilde geri dönüyor.


Ulusal Ajans: Her ülkenin, bu ve buna benzer programları onaylayan ve denetleyen bir kurumu var. Türkiye Ulusal Ajansı'da bunlardan bir tanesi.

EU Database: Avrupa Birliği'nin bu resmi web sitesi sayesinde, sisteme kayıtlı ve bu konularda yetkili olan tüm dernekleri görebilirsiniz. Adresi: europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_tr

Tanımlarımızı en açıklayıcı şekilde anlatmaya çalıştıktan sonra gelelim EVS nasıl yapılır sorusunun maddeler ile cevabına:
evs agh family guy
Kararsız Kalmayın
1) Karar vermek: Öncelikle gerçekten bir Gönüllü olup, olamayacağınıza karar vermelisiniz. Sonrasında ise hangi konu üzerine, hangi ülke/ülkelere, ne kadar süre ile gideceğinize karar vermeniz gerekiyor.

İpucu: Gerçekten bir projeye gitmekte kararlıysanız ve kendinize güveniyorsanız hangi ülkeye gideceğinizi seçmemeye çalışın. Çünkü herkes Amsterdam'da, Paris'te, Londra'da, Barcelona'da veya diğer büyük ve popüler şehirlerde EVS yapmak ister. Fakat kimse o projelere belki de binlerce kişinin başvurduğunu düşünmez. Hele birde başvurduğunuz projeyle alakalı olarak geçmişte hiç bir tecrübeniz yoksa, ne yazık ki popüler şehirler ve oralarda bulunan projeler için şansınız yok denecek kadar az.


2) Gönderen Kuruluş Bulmak: Gönüllü olarak bir EVS projesine katılmaya karar verdikten sonra öncelikle Türkiye içerisinden bir gönderen kuruluş bulmanız gerekiyor. Gönderen kuruluş sonradan da bulunabilir ama önce bulmanın faydaları var. Bulmuş olduğunuz kuruluşun elinde bir takım projeler olabiliyor ya da başvurduğunuz sırada çoktan hazır bir projeye tam da sizin profilinizde birilerini arıyor olabilirler. Güzel bir mesaj, CV'niz ve mümkünse motivasyon mektubunuz ile birlikte başvurmanızda fayda var. Yakınınızda bir kurum var ise, gidip yüz yüze görüşmek ve bilgi almakta oldukça faydalı ve güzel bir hareket.

3) Ev sahibi / Host Kuruluş bulmak: Bu işin en zor kısımlarından birisi budur. İlgi alanlarınıza, gitmek istediğiniz ülkeye, yapmak istediklerinize göre bir proje ya da projeler bulup, CV'nizi ve Motivasyon Mektubunuzu, kibar ve kaliteli bir mail ile birlikte kendilerine göndererek başvuru yapmanız gerekiyor. Hazır olun! başvuru yaptığınız bu kurumların çoğundan dönüş dahi alamayabilirsiniz, çünkü çok fazla rakibiniz var. Tek başvuran siz olmayacaksınız, diğer başvuranlar da yalnızca Türkiye'den olmayacak. Tüm Avrupa'dan başvurabiliyorlar ve projenin büyüklüğüne göre belirli bir sayıda alım yapılıyor.


İpucu: Bu nedenle öncelikle gönderen kuruluşunuzu bulmanızı, belki de ellerinde hazırda projeler olabileceğini söyledim. Şanslıysanız ve sizi seçerlerse bu 3. maddeyi direk atlayabilirsiniz.


4) Koordinasyon Zamanı: Sonunda bir  ev sahibi kuruluştan kabul aldınız, Tebrikler! İşte bu noktada gönderen kuruluşunuzu da devreye sokmanız gerekiyor. Kendi aralarında bir çok konuda anlaşmaya varacaklar, bu süreçte aklınıza takılan her konuyu sorun ve netleştirin. Çünkü gitmeden önce üç tarafında imzası bulunan bir "sözleşme" imzalanacak ve bu sözleşmede geçen maddelere göre bazı haklara sahip olacaksınız.


İpucu: Alacağınız cep harçlığından tutun, konaklama şartlarınıza kadar yazacak bir sözleşmeden bahsediyorum. Bu nedenle olabildiğince sıkı inceleyin, özel şartlarınız var ise ekletin. Örneğin: Vejeteryan olduğunuzu düşünün. Gideceğiniz kurum, çalışma saatlerinde yemeklerini kendi yapıyor ya da bir yerle anlaşmış diyelim. Burada genellikle sizin yiyemeyeceğiniz tarzda yemekler çıkıyor olabilir. Yaşanabilecek böyle bir probleme karşı durumunuzu belirtip, yemek paranızı nakit olarak ya da ticket şeklinde alma şansına sahip olabileceğiniz bir madde ekletebilirsiniz.


5) Evrak işleri ve Vize: Bu kısımda Gönderen kuruluşunuzun size destek olması gerekiyor. Uçak bileti rezervasyonu, sözleşme, konsolosluğa dilekçe, ev sahibi kuruluşunuzdan gelecek olan bir davet yazısı, Ulusal Ajans tarafından gönderilmiş bir yazı gibi bir çok evrağı gönderen kuruluşunuz aracılığıyla temin edeceksiniz. Bunun yanı sıra gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan talep edilen vize veya oturma izni için (her ülkeye göre değişiyor) diğer evrakları da hazırlamanız gerekecek. Vize ile alakalı olarak, Macaristan'da EVS yapmak için gerekenleri özetlediğim bu yazıma göz atabilirsiniz. Yapılacak çok şey var ama gözünüzde büyütmeyin, çünkü en zor aşama olan bir projeden kabul alma kısmını çoktan hallettiniz.


6) EVS Gitmeden Önce: Ulusal Ajans, belirli zaman aralıklarında bazı eğitimler düzenliyor. Eğer projenizin başlangıcı o tarihlerden biri ile çakışmıyorsa, yani erken gitmek zorunda kalmıyorsanız, 2 ya da 3 gün sürecek olan bu eğitime katılmanız zorunlu. Zorunlu olması sizi üzmesin çünkü masraflar tamamen Ulusal Ajans tarafından karşılanıyor ve eğitimler yoğun fakat oldukça eğlenceli geçiyor. "EVS Before Departure Training" deniyor.

Tavsiye: Bir de bu eğitimlerin projeniz için gittiğiniz ülkenin Ulusal Ajansı tarafından gerçekleştirilen, ülkede bulunan bütün gönüllüler arasından katılımcıların olduğu " EVS On-Arrival Training" ve projeniz uzun ise "EVS Mid-Term Training" adında 3 veya 4 gün süreli, iki eğitim daha oluyor. Özellikle bu eğitimleri KA-ÇIR-MA-YIN. İlk eğitime atlayın ve hemen adınızı yazdırın. Nedemek istediğimi bir gün başınıza gelince anlarsınız. Gerek kişisel gelişiminiz gerek kurabileceğiniz harika arkadaşlıklar açısından muhteşem.
Gezenti Adam EVS AGH Training Eğitim
Gezenti Adam EVS On Arrival Training - Budapeşte
7) Yeni Hayat Başlıyor: Projenize başladınız. Yeni bir ülke, şehir, insanlar, yeni arkadaşlıklar, yaşam, kültür, tecrübe... Kısacası bu madde, en uzun ama en eğlenceli süreci içeriyor. Belki de bundan sonra hayatınız değişecek kim bilir. Ama en azından dünyaya bakış açınızda bir şeyler değişeceğinin garantisini verebilirim çünkü EVS projeniz, turistik bir seyahatten ibaret olmayacak.



EVS Bize Neler Sağlıyor?

Maddi


- Konaklama: Gideceğiniz ülkedeki ev sahibi kuruluşunuz konaklama hizmetini size sağlamak zorunda. Bu bir yurt odası olabileceğii paylaşılan bir ev de olabilir. Kendi başınıza bir odada kalabileceğiniz gibi aynı odada 2 ya da 3 kişi ile ya da kadın-erkek farketmeksizin kalmanızı isteyebilirler. Eğer özel bir talebini varsa, bu konuyu da projeye kabul aşamasında görüşmek gerekli. Yukarıda 4. maddede yazmış olduklarıma dikkat etmenizde fayda var.

Gerçek Kesit: Benim projemde 4 Kız ve 1 Erkek (Gezenti Adam), 5 gönüllü olarak başlamamız planlanmıştı. Konaklayacağımız yerde ise 3 oda olacaktı. Sözleşme yapılmadan önce, tek erkek olmam nedeniyle ayrı bir oda istediğimi belirttim ve bunu sözleşmeme bir madde olarak eklettim. Projeye başladıktan sonra, diğer gönüllüler arasında yaşanan bu konu hakkındaki bazı tartışmalardan, yaptığım bu hamle ile büyük ölçüde sıyrıldım :)

- Cep Harçlığı: Bir güzel konu da bu. Pek fazla bir meblağ olmamakla birlikte, gittiğiniz ülkeden ülkeye ve kuruma göre değişen bir cep harçlığı var. 100 - 200 Euro civarlarında değişen bir rakam oluyor.

- Gıda: Gönüllü olarak çalışmakta olduğunuz kurum, belirli bir limit çerçevesinde aylık yemek-gıda masraflarınızı da karşılıyor. Ama bunu kendileri hazırlayarak, aylık alışveriş kartı-ticket ya da nakit para vererek gerçekleştirme haklarına sahipler. Seçme şansınız olursa nakit almayı tercih etmenizi öneririm.

- Uçak Bileti: EVS - AGH'nin ayrı bir güzelliği daha. Gidiş ve dönüş uçak biletleriniz yine proje tarafından karşılanıyor. Aralarında yaptıkları anlaşmaya göre, biletinizi gönderen ya da ev sahibi kuruluşunuz alabilir, hatta sizin almanızı (limitleri belirtirler) sonra fatura ile birlikte bildirmenizi isteyebilirler.

Gerçek Kesit: Bana uçak biletimi kendim alabileceğim, sonrasında da faturasını projeye başladıktan sonra ev sahibi kuruma ileterek ilgili miktarı geri alabileceğim belirtilmişti. Buraya kadar her şey güzel, bileti aldım, gittim, bir süre sonra paramı da ödediler. Fakat dönüş bileti konusunda bazı sıkıntılar oldu. Benim buradaki tavsiyem uçak bileti tarihi ve saatini seçerek onların satın almasını talep etmeniz. Eğer kabul ederlerse fatura vb. hiç bir şey ile uğraşmadan, cebinizden de bir kuruş çıkmadan uçabilirsiniz.

- Dil Kursu: Evet yanlış duymadınız. Gitmiş olduğunuz ülkenin dilini temel düzeyde konuşabilecek kadar dil kursu almanız gerekiyor. Bu işlem de yine proje tarafından karşılanıyor ve ev sahibi kurum tarafından ayarlanıyor. Bu sistem bazen bir hoca, bazen ise bilgisayar üzerinden gerçekleştirilebiliyor.


Manevi

Gezenti Adam Evs Agh Budapest Hungary

- Yeni bir kültür keşfetmek.

- Yeni bir dil öğrenmek.

- Kendinizi tanımak: Benim için en önemli noktalardan birisi buydu. EVS yani Avrupa Gönüllü Hizmeti sayesinde neler yapıp neler yapamayabileceğimi daha iyi gördüm.

- Açık görüşlü olmak: Kabul edemeyeceğiniz bazı şeylere bile zamanla alışıyorsunuz. "Being Open-Minded" diye özetleyelim.

- Daha anlayışlı olmak

- Hayata farklı bir açıdan bakabilmek

- Dünyanın düşündüğünüz kadar küçük olmadığı ya da sandığınız kadar büyük olmadığı gerçeğini anlamak...


- Bu maddeler böyle uzaaar gideeer...


EVS Gönüllüsü Olmak Nedir? İyi Bir Şey Mi?


Gönüllü Volunteer
Volunteer - Europa.eu
Valla bence çok iyi bir şey :)

Şaka bir yana, "Gönüllü" tanımını biraz daha açmak gerekiyor. Burada bahsedilen gönüllülük, ne öyle kelime anlamı kadar kolay, ne de zor bir iş. Açıkcası kurumdan kuruma ve beklentilerinize göre değişen bir durum. 


Yalnız bilmenizin yararınıza olacağı bazı önemli noktalar var:

- Projenize ve kurumun size olan ihtiyacına göre haftada en fazla 35 saate kadar çalışabilirsiniz.

- EVS kuralları gereği ağır işler yapamazsınız, güzel bir şey.

- Haftada 2 gün izin yapma hakkınız var. Fakat bu günleri kurum belirleyebilir. Yani illa hafta sonu olmak zorunda değil, konuyu kurumunuzla görüşmeli, en baştan netleştirmelisiniz.

- Bir de bulunduğunuz her ay için ekstra 2 gün daha izin hakkınız oluyor. Bu ekstra izinleri daha sonra toplu olarakta kullanabiliyorsunuz. Eğer yoğun çalışmanız gereken bir kurumdaysanız, bu izinleri ve haftasonlarını birleştirerek çevre ülkelere doğru güzel bir seyahate çıkabilirsiniz.

EVS ya da Türkçe telaffuzu olan AGH - Avrupa Gönüllü Hizmeti ile ilgili bir rehber olabilecek bu yazımız hakkındaki görüş ve sorularınızı, biraz aşağıda bulunan yorum bölümümüzden iletebilirsiniz.

EVS projemi gerçekleştirdiğim Budapeşte, Macaristan hakkında yazdıklarımı okumaya ne dersiniz?

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21