İskandinav Ülkeleri: İsveç Norveç Danimarka - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Pazartesi, Ekim 10, 2016

İskandinav Ülkeleri: İsveç Norveç Danimarka

Daha önce, turistik amaçla İskandinavya (Scandinavia) sınırlarına bir kaç defa gelme şansım olmuştu. Fakat, geçen hafta itibariyle Viyana ve Avusturya'yı terkederek bu taraflara kalıcı olarak, en azından bir kaç yıllığına yerleştim. Taşınma süreci nedeniyle de bu aralar çok fazla yazma fırsatı yakalayamadım. Fakat Gezenti kimliğimden ödün vermeyip, o yoğunlukta bile bir fırsatını bularak Oslo'ya küçük bir kaçamak yaptım. Bir sonraki yazım Oslo üzerine olacak.


İskandinavya ve Nordik Ülkeleri

İskandinav ve Nordik Ülkeleri

Gezi yazımıza başlamadan önce, İskandinav ülkeleri ve İskandinavya nedir sorularının cevabını verelim. İskandinav ülkeleri, bilinenin aksine yalnızca Norveç, İsveç ve Danimarka'dan oluşmaktadır. İşte bu 3 ülkenin yanına İzlanda, Finlandiya, Grönland ve Aland Adalarını da koyduğumuzda İskandinavya değil de Nordik (Nordic) Ülkeleri adını alıyorlar.
                 İskandinavya ve Nordik Ülkeleri


İskandinav Ülkeleri Nasıl? Neden İskandinavya?

İskandinav ülkeleri nasıl anlat anlat bitmez ama ben yine de anlatmayı bir deneyeceğim.

Öncelikle bu ülkelerin, her sene çeşitli kurum ve kuruluşlarca yapılan; yaşanabilirlik, ekonomi, satın alma gücü, refah düzeyi, mutluluk gibi kriterlere göre dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer aldıklarını belirtelim. İlk 5 ülke arasında kalmayıp genellikle dünyanın en yaşanabilir ilk 3 ülkesi bu ülkelerden oluşuyor.

Bunun yanı sıra aklıma gelen bazı noktalar şunlar:

Geniş ve verimli topraklarda az bir nüfusa sahipler: İsveç 10 milyondan az bir nüfusa sahip iken, Norveç ve Danimarka yalnızca 5 buçuk milyon kadar bir nüfusa sahip.

Az nüfusa rağmen ülkelerin ekonomileri oldukça güçlü: Bunun nedeni yalnızca petrol ve balıkçılık mı? Hayır.

Çünkü eğitim sistemleri inanılmaz derecede gelişmiş. Nüfus az ama eğitim ve öğretim sistemi en üst düzeyde. Bir üniversite mezunu yalnızca bir diploma sahibi olmuyor, ülkeye katma değer yaratabiliyor. Ayrıca çocuğundan (evet genç demiyorum) yaşlısına İngilizce bilmeyen ve konuşamayan neredeyse yok.
İsveç Kız Öğrenciler

Sağlık seviyesi de diğer bir çok ülke ile kıyaslanamayacak derecede iyi: 18 yaşına kadar tüm masraflar tamamen ücretsiz. Çocuğunuzu 6 ayda bir diş kontrolüne götürmek zorundasınız. Götürmezseniz onlar gelip alıyorlar. İlginç bir örnek oldu ama haliyle bir tane bile çarpık dişli İsveçli göremezsiniz.

Ülkelerin ekonomileri güçlü ve nüfus az dedik. Haliyle insanların gelirleri de oldukça yüksek. Evet yaşam da Türkiye'ye kıyasla inanılamayacak kadar pahalı ama burada kazandığınız asgari ücret geçinmeniz için oldukça ideal.

Bir de belki doğuştan belki de yaşam standartlarından dolayı; İskandinavlar oldukça güleryüzlü, yaşamaktan zevk alan, spor yapan, boylu poslu genellikle de sarışın bir millet.

Eksileri yok mu peki? İlk aklıma gelen bir tanesi:

- Hava çok çok soğuk: 30 Eylül'de Viyana'da gündüz kısa kollu tişört ile gezerken, 1 Ekim'de Stockholm'e indiğimde svetşört ve montla yürümek durumundaydım. Aralık-Ocak aylarında pek yazmaz isem bilin ki bir yerlerde donmuş kalmışım. :)

Bir de, eksi değil ama uyarı:

İsveç Kızlar
İsveç Erkekler
! Kıskançlık tripleri:

Kadın nüfusu daha çok ve aşırı derecede güzeller.
Erkekler de oldukça yakışıklı ve uzun boylular. 


Bu nedenle bu taraflara gelecekseniz, eşiniz ya da sevgiliniz ile gelmeden önce kıskançlık krizlerine girmemek ve tartışmamak üzere birbirinize söz verin. Erkeklerin de, kızların da, ister istemez gözü kayıyor. Ben ettim siz etmeyin. :)

Diyeceklerim şimdilik bu kadar. İskandinav ülkelerini yaşadıkça ve gördükçe bol bol yazacağım.

Ayrıca, İsveç hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen okurlarımıza, www.aklakara.net'te yer alan
Vikinglerin Ülkesi: İsveç yazısını okumalarını tavsiye ediyoruz.


Hejdå!

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21