İskandinav Yolları: Oslo Gezisi ve Norveç - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Pazartesi, Ekim 17, 2016

İskandinav Yolları: Oslo Gezisi ve Norveç

Oslo City Norway
İsveç'e taşınma sürecinde bile Gezenti kimliğimizden ödün vermeyip, yerimizde duramayıp, daha taşınmamızın 3. günü olmasına rağmen, Alex ile hemen bir fırsatını bulup büyüleyici bir doğaya sahip olan Norveç ve başkenti Oslo'ya doğru yola çıktık.

İsveç-Norveç geçiş rotamız şu şekildeydi:
Stockholm Oslo Map

Stockholm'den Oslo'ya araba ile mümkün olduğunca hiç durmadan ilerleyecek, dönüşte vaktimiz kalırsa, İsveç'in bir kaç şehrini de ziyaret edecektik. (Örebro'yu ziyaret edebildik)

İskandinav Ülkeleri yazımda, bu ülkeler ve bu ülkelerdeki yaşam standartlarına değinmiştim. Fazla bahsedemediğim bir konu vardı ki, o da bu ülkelerin hala el değmemiş muhteşem bir doğaya ev sahipliği yapıyor olmasıydı. Oslo, Norveç yolculuğumuzda, bu durumun keyfini fazlasıyla çıkardık.
İsveç Norveç Sınırı

Kim böyle yollarda seyahat etmeyi sevmez? Uzun yolculuklardan nefret edenlerin bile bu görüntüler karşısında biraz olsun yumuşayacağını, eğer bir gün seyahat etme şansı yakaladıklarında belki de seyahat etmeyi sevmeye bile başlayabileceklerini düşünüyorum.


Gelelim Norveç ve Oslo'ya. Norveç 5 milyon nüfusa sahip bir ülke. Bu nüfusun 1 milyon kadarı Oslo ve çevresinde yaşıyor. Ülke "buz gibi" tabirinin karşılığını verecek kadar soğuk. Ekim Ayı'nın başlarında olmamıza rağmen montlarla atkılarla bile oldukça üşüdük. Soğuk ikliminin bizce bir eksi olmasına rağmen ülke oldukça verimli topraklara sahip. Özellikle yer altı rezervleri açısından zengin. Petrol ülkenin en büyük gelir kaynaklarından biri. Balıkçılıkta oldukça gelişmiş. Ton balıklarının merkezi Norveç.


Oslo Love Askim
Norveç sınırlarına giriş yapmamızla birlikte, bizi "gel Aşkım gel" diyerek çağıran Oslo'ya doğru daha bir heyecanla seyahat etmeye başladık. Fakat Oslo'dan varmadan önce yol üzerinde durulacak o kadar çok güzel nokta vardı ki, birinde karar verip durmaya çalışalım diye düşündük. İşte, tam da o sırada bir ormanın içinden gelen çığlıkları işitmeye başladık.


Norway Tusenfryd

Merak etmeyin, yalnızca sevinç dolu çığlıklardı. Meğerse bir tepenin üzerindeki ormanın içinde dev bir lunapark varmış. 



Norway Tusenfryd
Tablo gibi harika bir manzara içerisinde yer alan Tusenfryd isimli bu eğlence alanı, gerek görselliği gerekse rollercoasterların büyüklüğü ile ağzımızı açık bıraktı diyebilirim. 


Oslo City Center

Park sonrasında, Oslo'ya ulaştık. Otele gidip check-in yapmak yerine hemen arabayı parkederek şehir merkezinde yürüyüş yapmayı tercih ettik. Şehir merkezinin öyle inanılmaz bir büyüklüğü ve göze çarpan çok büyük bir özelliği yok ama oldukça ferah ve temiz olduğunu söyleyebilirim. 
Yandaki resimde görmüş olduğunuz alışveriş caddesi tarzındaki bir caddenin bir ucu büyük ve ihtişamlı hanedan sarayına (aşağıda), diğer ucu ise daha merkeze, tren istasyonuna çıkıyor.


Norveç Krallık - Hanedan Sarayı:
Oslo Royal Palace












Yazıma tren istasyonu - şehir merkezi kısmından devam ediyorum.

Oslo Norway Kaplan Tiger

Oslo şehir merkezinde bir kaplan var ve her gören fotoğraf çekiliyor. O kadar popüler ki fotoğraf çekilmek için sıra bekledik. Fotoğraf için madem o kadar sıra bekledik, farklı bir açıdan yaklaşalım, standart bir fotoğraf olmasın ama ne yapalım diye düşünürken, Alex ile birlikte dayanamayıp aynı anda başparmaklarımızı kaplanın burnuna soktuk. Çünkü Oslo'ya gidipte, merkezdeki kaplanın burnunu karıştırmamak olmazdı. :)



Norway KronerBu arada Norveç'in para biriminin adı Norveç Kronu. Normalde bir para birimi hakkında uzun bir paragraf yazmam ama ilk alışverişim sonrası elime gelen bozuk paraları görünce yazmamın ve bir fotoğrafı sizlerle paylaşmamın güzel olacağını düşündüm. Neden mi? Paralar delik yahu. Alex turistiz diye bizi kazıklıyorlar, kabul edemem diyerek çılgına döndü zor sakinleştirdim. :)


Oslo Opera House
Biraz ilerledikten sonra Oslo'nun ünlü Opera Evi ile karşılaştık. Deniz kenarında yer alan oldukça etkileyici bir bina. Üzerinde spor yapanlardan tutun, piknik ve yürüyüş yapanlara, yalnızca manzarayı izleyenlere kadar her çeşit insan mevcut. Çok amaçlı opera yapmışlar yahu :)

En üst katından yakaladığım güzel bir şehir merkezi fotoğrafını da bonus olarak sizlere sunuyorum.Oslo Norway Opera View

İlerleyen saatlerde yorulmuş olmanın da etkisi ile birlikte bir yerlere oturmaya karar verdik. Nereye oturacağımızı sorup soruştururken, Oslo Limanı'nın bulunduğu sahil şeridinde oldukça güzel mekanların var olduğunu öğrenip yola koyulduk.

Beğendiğimiz bir mekanı seçerek oturduk. Oslo'nun her ne kadar soğukta olsa, inanılmaz huzurlu bir havası olduğunu oturup biraz soluklanıp etrafı izlemeye başlayınca anladım. Sizler için çekmiş olduğum aşağıdaki kısa videoda, bu huzuru belki biraz olsun hissedebilirsiniz.

Huzur faslını geçelim derseniz eğer; yalnızca 3 bira ve 1 kokteyl için 650 Norveç Kronu yani 70 Euro civarında bir rakam ödediğimizden bahsedebilirim. İyi ödedik :) ama şaşırmadık. Bilindiği üzere İskandinav ülkelerinde hayat oldukça pahalı, Norveç ise tüm dünyada rakamların en yüksek olduğu ülkelerden biri. Fakat bu pahalılık yalnızca turist olarak gelenlere işliyor, orada yaşıyorsanız haliyle de oradaki hayat şartlarına göre kazanıyorsunuz. Bu başka bir yazımın konusu.

Oslo'nun merkezine biraz daha yukarıdan bakmak isterseniz göreceğiniz görüntü işte böyle hoş ve etkileyici:
Oslo Norway Panorama
www.tommystefanussen.com












Oslo oldukça güzel ve ziyaret edilesi bir şehir. Hatta soğuk ile problemi olmayanlar için yeryüzündeki en yaşanılabilir şehirlerden bir tanesi diyebilirim. Yolunuz düşerse, uğramadan geçmeyin, İskandinav ülkelerine geliyorsanız, Norveç'i ve Oslo'yu görmeden sakın dönmeyin derim.

Ha det bra!

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21