EVS - AGH Hakkında Sıkça Sorulan Sorular - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Perşembe, Kasım 03, 2016

EVS - AGH Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


EVS - AGH hakkında yazdıklarım sonrasında onlarca E-posta ve Facebook mesajı aldım. Hatta bir kaç site ve blog, yazımı paylaşma talebinde bulundu.

Hepinizi anlıyorum. Çünkü ben de bu süreci, inanılmaz büyük bir stres altında, internet üzerinden bilgi edinmeye çalışarak, başkalarına sorup öğrenerek ve EVS, AGH ile ilgili belki de her metni okuyarak geçirdim. Benim durumum biraz daha farklıydı, çünkü kabul aldığım bir projeye gidebilmek uğruna apar topar işimden ayrılmıştım ve sonrasında proje bir şekilde 6 ay ertelenmişti. Hem işsiz hem AGH'sız kalmıştım. Büyük bir yıkımdı benim için. Neyse ki hızlı bir şekilde, istediğim başka bir projeden kabul alarak yoluma devam ettim.

İşte bu yazımda bana en çok gelen soruları ve bu sorular ile alakalı tecrübelerimi paylaşacağım. Daha fazla soru geldikçe de yazımı güncelleyeceğim ki AGH ile ilgilenenlere, internet üzerinde bir rehber daha olsun.
EVS AGH GÖNÜLLÜ
Başlamadan önce belirteyim, EVS ve AGH, birisi İngilizce, diğeri ise Türkçe'ye çevrilmiş hali olan, aynı anlama gelen oluşumlardır:

EVS: European Voluntary Service
AGH: Avrupa Gönüllü Hizmeti

Ayrıca,  "Hayatımı Değiştiren Süreç: EVS Gönüllüsü Olmak ve Avrupa Gönüllü Hizmeti"  yazımı okumanızda da çok büyük fayda var.

1) EVS - AGH için nasıl başvuru yapabilirim?

Bu sorunun cevabına aslında küçük bir Google araması ile rahatlıkla erişebilirsiniz. Fakat Gezenti Adam hizmet için burada. Detaylıca anlatıyorum.

Şimdi, bir AGH projesine katılabilmek için önünüzde 2 yolunuz var. Ya bir Gönderen / Koordinatör Kuruluş bulacaksınız ve ellerinde hazır olan projelere başvuracaksınız ya da kendi başınıza bir Ev Sahibi (Host) Kuruluş ile irtibata geçerek, onlardan kabul alacaksınız.


a) Gönderen / Koordinatör Kuruluş ile AGH projesi bulmak

Size tavsiyem, öncelikle buraya tıklayarak EVS database adresine erişmeniz. Karşınıza çıkan sayfada Türkiye'deki yetkili bütün gönderen kuruluşları görebiliyor olacaksınız. Bulunduğunuz şehirdeki gönderen kuruluşlara bir göz atarak başlamalısınız.
AGH Gönderen Kuruluş

Sonrasında yapmanız gereken ise, iletişime geçmek istediğiniz kurumlara tıklayarak, açılan sayfadaki bilgilendirmeleri okumanız ve kendileri hakkında bilgi edinmeniz. Bir gönderen kuruluş ile iletişime geçmek için ise, sağ tarafta yer alan iletişim bilgileri kısmından ister telefon numarası, ister mail adreslerine (her kurum paylaşmayabilir) ulaşabilirsiniz. 

Bu aşamada, mail atmak isteyeceğinizi varsayarak, size örnek olabilecek bir mail paylaşıyorum:

Değerli XXX Yetkilileri,
Uzun araştırmalarım sonucunda (evet yapmalısınız, bol bol okuyun, EVS'in ne olduğunu öğrenin) bir EVS projesine katılmaya karar verdim. Bu konu hakkında sizden destek almak istiyorum. Gönderen kuruluşum olarak bana yardımcı olabilir misiniz?
Saygılarımla
Adınız Soyadınız

 Ciddi olduğunuzu anlamaları açısından, bu maile bir de Europass CV'nizi eklemenizi ve mailde bunu da belirtmenizi tavsiye ederim.

Geri dönüş almanız durumunda, eğer aynı şehirdeyseniz ilk fırsatta kendilerini bir merhaba demek için ziyaret etmenizi öneririm. Hatta olur ya, (varsa) gönüllü olarak bir kaç aktivitelerine katılmanız, ellerinde uygun bir proje olması durumunda ilk olarak sizi düşünmeleri anlamına gelir. Tanımadıkları biri için uğraşmaktansa, ileride sorun yaşamamak adına biraz olsun bildikleri birisini göndermek onlarında işine gelir.

Bunun yanı sıra, şanslıysanız eğer, yukarıdaki tarzda bir mail attığınızda, "elimizde x ve z projeleri var, şu tarihlerde, şu ülkede başlıyor. Kriterleri sağlıyorsan Europass CV ve motivasyon mektubunu göndererek başvurabilirsin" gibi bir geri dönüşte alabilirsiniz.

Küçük şehirlerde yaşayan ve EVS database'de gönderen kuruluş bulamayanlar ise mümkünse çevre illerdeki gönderen kuruluşlara ya da büyük şehirlerdeki kuruluşlar ile iletişime geçmeliler.

Not: Bu süreçte, başvuru ücreti, kayıt ücreti vb. şekilde herhangi bir ücret talep eden hiç bir kuruma aldanmayın. Böyle bir şey söz konusu değil. Hatta Ulusal Ajansa şikayet etmeniz durumunda akreditasyonları gözden geçirilir.


b) Ev Sahibi (Host) Kuruluş ile AGH projesi bulmak

Aslında zor ama hayallerinizi gerçekleştirmek için asıl geçerli olan yol bu. Neden mi?

Diyelim ki yalnızca Batı Avrupa ülkelerinde EVS yapmak istiyorsunuz, ya da daha basite indirgeyelim, bir Macaristan merakınız olduğunu varsayalım.

Bu durumda yine EVS database sayfasına buraya tıklayarak ulaşıyoruz. Karşınızda Macaristanda yer alan Ev sahibi kuruluşların ( Kabul Eden Kuruluş diye çevrilmiş ) bir listesi var.
AGH Ev Sahibi Host Kuruluş

Yukarıda gönderen kuruluş bulurken yaptığımız şekilde, ilgilendiğimiz kurumların sayfalarını açıyoruz. Bu sefer biraz daha dikkatli olacağız çünkü her kurumun alanı farklı ve bu alan doğrultusunda projeler yazıyorlar. Yani açtığınız, ilgilendiğiniz kurumun sayfasında, neler yapıyorlar, nelerle ilgileniyorlar kesinlikle göz atmalısınız.

Eğer ilgilendiğiniz bir alansa ve üstesinden gelebileceğinizi düşünüyorsanız yine sağ tarafta yer alan iletişim bilgileri kısmından, daha fazla bilgi için web sitelerine ulaşabilir ve iletişim için mail adreslerini alabilirsiniz. 

Bulduğunuz mail adresi vasıtasıyla kibar ve güzel bir mail atıp, Europass CV'niz ve mümkünse kuruma özel yazılmış bir motivasyon mektubunuz ile birlikte kendileri ile iletişime geçebilirsiniz. 

Bu mailler çok ama çok önemli. Baştan savma, topluca gönderilmiş bir mail ile yol almanız neredeyse imkansız. Nereden mi biliyorum? EVS yaptığım kurumda bir sonraki sene için başvuru yapan gönüllülerin gönderdikleri başvuru maillerini ben inceliyor, yalnızca düzgün, düzenli ve ciddi başvuruları seçerek, proje sorumlusuna iletiyordum. 

Evet her maile teşekkür eden bir geri dönüş yaptık fakat inanın 100 başvurudan belki sadece 10 tanesi ciddi ve eksiksiz olduğu için incelemeye alındı. Yine bahsettiğim o 10 mail içerisinden 4 mail başarılı oldu ve bu sene Budapeşte, Macaristan'da 7 aylık bir EVS yapma şansına sahip oldular.



2) AGH - EVS bütçesi ile geçinebilir miyim?

Evet isterseniz geçinebilirsiniz fakat bu durumda yaşam standartlarınızdan ödün vermeniz gerekebilir.

Erasmus+ çatısı altında yer alan EVS, konaklamanızı, yol ücretlerinizi karşılar. Ayrıca, ülkeden ülkeye değişmek üzere cep harçlığı verir. Bunun yanı sıra bir de yemek parası ya da aynı karşılıkta ticket, alışveriş çeki vb. alırsınız. Şanslıysanız kurumunuz da bazı küçük kıyaklar yapabilir :)


Erasmus Plus EVS AGH

Açıkcası, Fransa'da EVS yapanla, Romanya'da EVS yapan gönüllünün giderleri tabi ki de bir olmuyor. Evet TL'ye çevirdiğinizde, Fransa'da ki gönüllü daha yüksek miktarda cep harçlığı alıyor fakat o oranda hatta o orandan fazla olarak her şey daha pahalı oluyor, haliyle geçinmek zorlaşıyor.

Macaristan'da yaşarken aylık olarak aldığınız para ile geçinebiliyorsunuz. Fakat benim gibi her fırsatta geziler yapacak, gece hayatına takılacaksanız, bir de iştahlı iseniz işte o zaman sıkıntı başlayabilir. Ben arabamı sattığım için biraz birikmiş para ile gitmiştim haliyle 1 sene boyunca idare edebildim.

Benim size tavsiyem, gitmeden önce az da olsa para biriktirmeye çalışmanız. Bir de birikmiş paranız yoksa eğer, Euro para birimi olan ülkeler ve İskandinavya'dan koşarak uzaklaşmalısınız. Polonya, Macaristan ve belki bir de Romanya bu durumda tavsiye edilebilir.


3) Dini açıdan herhangi bir problem yaşar mıyım?

Bu sorunda bir kaç kez iletildi. Avrupa'da dininize, namaz kılmanıza vb. durumlara, sokakta tekbir getirerek gezmediğiniz sürece :) Türkiye'den daha çok saygı duyulacağına emin olabilirsiniz.

Helal gıda konusunda da sıkıntı yaşamazsınız. Dana eti, Tavuk eti, Domuz eti ayrı şeyler. Dışarda yemeden önce menüde yazmıyorsa ki genelde yazar sorabilirsiniz. Markette de aynı şekilde ya resim olur ya da yazar. Yanınıza bir sözlük alın yada telefonunuza ilgili uygulamaları indirin derim. Ayrıca bir çok ülkede/şehirde Türk ve Arap marketleri de var. 

Geçelim diğer çok sorulan sorumuza; ben nasıl AGH yapabildim, EVS hakkında nasıl bu kadar çok bilgi sahibiyim?


4) Gezenti Adam EVS ile nasıl tanıştı? Nasıl bu kadar bilgi sahibi oldu?

Üniversite yıllarımda, kaldığımız öğrenci evinde, yabancı kültürleri daha yakından tanımak adına, turistleri veya bizim gibi öğrencileri bi kaç günlüğüne ücretsiz olarak evimizde ağırlıyorduk. Bu konu ile ilgili Couchsurfing vb. bir çok site var. EVS sözcüğünü ilk olarak 2009 yılında, bizi ziyarete gelen Polonyalı bir gruptan duymuştum. Türkiye'de EVS için bulunuyorlardı ve bizim de EVS ile Polonya'ya gidebileceğimizden bahsediyorlardı. O zamanlar gerek dersler, gerek öğrenci kafası ile biraz araştırıp yılmıştım.

Yıllar sonra Türkiye'nin 5-6 şehrinde yaşamış, iş hayatında kavrulmuş, kariyer basamaklarını tırmanıyorken rahat battı ve yerimde duramadım :) Kendimi geliştirmek ve farklı tecrübeler edinmek adına yurt dışında yaşamaya karar verdim. EVS ise yıllardır aklımda olan ve ilgimi çeken bir projeydi. Başladım araştırmaya; bol bol okudum araştırdım, işi gücü bıraktım mail atmaya başladım, kariyerimi bir kenara bırakıp istifa ettim, kaynak yaratmak için çok sevdiğim arabamı sattım, bir de kız arkadaşımdan ayrılmak durumunda kaldım...

Anlayacağınız ben kafaya taktım, çok uğraştım ve araştırdım. Hatta o kadar güzel uğraşmışım ki, İrlanda, Slovakya ve Macaristan olmak üzere 3 ayrı ülkeden kabul aldım.  Fakat sonunda daha çok ilgi duyduğum, yardıma muhtaç aileler ve kimsesizler ile alakalı, 1 senelik bir AGH projesi için Macaristan'a doğru yola koyuldum. Hiç pişman değilim, iyi ki yapmışım.
EVS AGH Gönüllüler
Aklınıza takılan başka sorular ya da söylemek istedikleriniz var ise, mail atmak yerine lütfen aşağıdaki yorum kısmından yazın. Böylece cevap ve tecrübelerden herkesin faydalanabileceği yararlı bir platform oluşturmuş oluruz. Teşekkürler!

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21